Citibila
Cărți iubite,  Ficțiune

Podul de lut, Markus Zusak

 “Erau o fată, un băiat și un cârlig.

Este pentru a doua oară când citesc ceva de Makus Zusak. Prima carte scrisă de el pe care am citit-o, a fost Hoțul de cărți pe care am devorat-o, dacă pot spune așa. Revin cu o mica recenzie și pentru ea. 

Am citit Podul de lut în cadrul challengeului 6cărțipânăîn2020 și, sincer, nu m-a fermecat la fel de mult. Nu pentru că ar fi ceva în neregulă cu ea, ci pentru că nu a fost tocmai pe stilul meu. Sincer aș urmări povestea cu mult mai mult interes dacă ar fi ecranizată. 

Cartea este despre cum cinci frați se cresc unii pe alții și învață să fie adulți, deși “Mama murise. Tata plecase.” Pe parcurs, băieții vor descoperi de ce tatăl a dispărut din viața lor, iar când acesta se întoarce pentru a cere ajutorul în construirea unui pod, Clay, personajul principal și “al patrulea băiat Dunbar”, acceptă să îi întindă o mână de ajutor. În viziunea lui Clay, podul acesta este o punte, o legătură dintre tată și copii, dintre trecut și viitor. O punte spre iertare și împăcare. 

Deși am citit doar două dintre cărțile autorului, am senzația că el este cel care creează mai multe povești în jurul uneia singure. M-a impresionat cum acești adolescenți devin adulți, purtându-și de grijă unul altuia așa cum au știut mai bine, poveste care ar putea fi cât se poate de reală. Mi-a plăcut cum a fost conturată mama, o pianistă trimisă în lume de către tatăl ei pentru un trai mai bun. M-a mai impresionat relația dintre Clay și Carey, care are un sfârșit trist, și mai ales cum se reia legătura dintre Clay și tată

Deși toate poveștile de viață din carte, situațiile cât se poate de reale, m-au mișcat în felul lor, mi-ar fi plăcut să văd pus accentul doar pe una. Am avut senzația că se pierde esența cărții, fiind relatate mult prea multe situații, relații, aspecte, gânduri. De asta aș vede cartea ecranizată. Totodată, mi s-a părut că, ce este relatat în prima parte a cărții, se putea realiza într-un mod mai scurt. 

Sincer, au fost momente în care aveam senzația că nu doresc să termin cartea. Motivul exact nu știu să îl spun. Și, deși cartea are cateva spoilere și cumva știam ce are să se mai întâmple, nu am putut să o las. 

O recomand totuși celor care au răbdare să citească multe detalii despre diferite evenimente la care participă personajele și care sunt interesați de o poveste de familie tristă, dar cu final destul de fericit. 

Poți cumpăra cartea direct de pe site-ul editurii RAO sau de pe site-urile librăriilor online.

Pe mine mă găsești pe Instragram @citibila unde sunt activă zilnic și unde te astept să vorbim despre cărți. Pe data viitoare!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: