Citibila
Cărți iubite,  Ficțiune

Pacienta tăcută, Alex Michaelides | “Thrillerul perfect”

Nu am citit multe thrilleruri, dar am constatat că, din categoria ficțiune, ar fi foarte pe gustul meu.  Pacienta tăcută de Alex Michaelides a fost de departe preferatul meu. Dacă ești o persoană care nu a citit o carte de acest gen până acum, recomand să începi cu ea. M-a cucerit suspansul, desfățurarea acțiunii, partea psihologică a cărții și, evident, finalul care a răsturnat toate “bănuielile” mele legate de ce s-a întamplat, de fapt. 


Pe scurt, se relatează povestea Aliciei, o pictoriță cunoscută din Londra, căsătorită cu un fotograf pe nume Gabriel. Într-o seară, când Gabriel s-a întors de la o ședință foto ajunge să fie împușcat de cinci ori de către soția sa. De aici, Alicia devine pacienta tăcută pentru mulți ani. Tăcerea Aliciei vine la pachet cu mult succes în privința vânzărilor tablourilor ei, timp în care ea este internată într-un spital psihiatric, The Grove. Aici va ajunge să îl întâlnească pe terapeutul ei, Theo, care își dorea de mult timp să lucreze cu Alicia și să reușească să o facă să spună de ce și-a omorât soțul. Ce se întâmplă după, trebuie să citiți. 


Personal, mi-a plăcut foarte mult modul în care a fost scrisă, narațiunea la persoana I care m-a adus mai aproape de personaje și de cum “gândesc” ele, acțiunile de furie care au părut atât de reale, dar și ansamblul total de personaje, tipologiile lor, comportamentul, atitudinea, toate cât se poate de reale. 


Pe lângă asta, m-a uimit modul în care autorul a conturat atât povestea Aliciei, cât și pe a psihoterapeutului ei. Dacă, în fond, cartea este despre a desluși misterul crimei și a tăcerii îndelungate a Aliciei, este vorba totodată și despre povestea lui Theo, despre care se dezvăluie mistere la care nu cred ca v-ați astepta. Raportat la experineța mea cu thrillerele, m-a uimit complexitatea personajelor și inteligența autorului. Am avut senzația că intru în mintea celor două personaje, mai ales a lui Theo, și că mă confrunt cu realitatea lor. Asta m-a impresionat cel mai mult: faptul că am reușit să fiu acolo. Cum am spun, mult, mult suspans.


Cred că se va face și un film despre care cred că o să aibă mult succes! Până atunci, o să recitesc cartea anul ăsta. 
Poți comanda cartea de pe site-ul editurii Litera sau din librăriile online.

Pe mine mă găsești pe Instragram @citibila unde sunt activă zilnic și unde te astept să vorbim despre cărți. Pe data viitoare!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: