Citibila
Ficțiune,  Non-ficțiune

Cărți de Black Friday- 10 titluri pe care să le cumperi în 2020

Mai este o zi până când încep reducerile de Black Friday la cele mai multe dintre site-urile din România și, așa cum sunt și eu, sunt sigură că și tu ești nerăbdător să mai cumperi ceva cărți. Fie că ai de gând să achiziționezi cărți pentru biblioteca personală, ori pentru că ai de gând să le oferi familiei și prietenilor de Crăciun, m-am gândit să îți vin în ajutor cu câteva titluri pe care, în opinia mea, oricine ar trebui să le citească.

Cred că o să aleg 10 titluri dintre cărțile citite în ultimii doi ani și o să le grupez în cărți de ficțiune și cărți de non-ficțiune. După cum probabil știi, am citit cam 100 de cărți în ultimile 15 luni. Am mai povestit în trecut despre momentul când am început să citesc așa mult. Sau puțin, în funcție de cum vezi asta.

Ar trebui să spun despre mine că nu stau prea bine la capitolul clasici. Recunosc că am citit mai mulți clasici în școala generală și liceu, dar trebuie să fiu sinceră și să amit că nu îmi amintesc mare lucru. Dar asta se va schimba. Aș mai vrea să menționez că nu toate cărțile pe care le-am citit (și ale căror evidență o țin pe goodreads) sunt bune. Uneori dau greș, dar învățăm. Așa că o să mă limitez la câteva titluri care fac parte din literatura modernă, să spunem, cărți pe care le-ai mai văzut la mine și pe instagram și pe care consider că ar trebui să le citești.

Ficțiune

Ca să nu mă mai lungesc, voi începe cu cele mai iubite cărți de ficțiune citite de mine în ultimii 2 ani. Pentru că ne aflăm în anotimpul rece cu zile glommy, am ales cărțile pe care eu le-aș reciti necontenit în iarna asta. Mă întrebase cineva și pe instagram și stiu că eram datoare cu un răspuns, așa că iată-le:

  1. Un gentleman la Moscova, de Amor Towles este cartea mea favorită din 2020, cel puțin până acum. Deși cartea aparține vremurilor noastre fiind apărută în 2016 și este scrisă de un autor contemporan, sunt sigură că va deveni un clasic. Romanul prezintă povestea contelui Aleksandr Rostov condamnat pe viață, arestat timp de peste 30 de ani și nevoit să își ducă viața numai și numai în incinta hotelului Metropol din Moscova. Personal am iubit romanul pentru scrierea delicată, pentru lecția de bune maniere, cultură generală, muzică și literatură clasică, dar mai ales pentru modul în care personajele sunt construite și relaționează. Mă încântă să știu că va apărea și un serial după carte și sper să fie măcar la fel de bun. Tips: Ascultă melodia asta sau cam orice de Chopin în timp ce citești cartea. Pentru mine, experiența lecturii a fost dusă la un nivel superior.
  2. Măștile fricii de Camelia Cavadia a fost pentru mine una dintre cele mai plăcute surprize în materie de lectură în 2020, mai ales pentru că autoarea este româncă. Am avut onorea să schimb câteva vorbe cu doamna și mi-am dat seama cu ușurință că sufletul ei este pus în carte. Aceasta prezintă povestea de viață și parcusul unei familii în care violența domestică este la ordinea zilei, punând accent pe consecințele pe care aceasta le are asupra tuturor membrilo familiei. Cartea debutează într-o notă tristă, dezamăgitoare, crudă de la ideea ”Ziua cea mai fericită din viața mea a fost nu cea în care m-am măritat sau cele în care s-au născut copiii mei, ci aceea în care a murit tatăl meu.” Această carte se citește de-a dreptul pe nerasuflate.
  3. Un bărbat pe nume Ove de Fredrik Backman, carte apărută acum 8 ani și citită de mine în urmă o săptămână. Eu am numit romanul acesta ”o carte ca o îmbrățișare” pentru că mi-a provocat o multitudine de stări: am râs copios cu gura până la urechi, apoi m-am întristat și am plâns în hohote, după care m-am afundat în meditație și introspecție la gândul că nu cunoaștem deloc povestea din spatele unui om care nu ne place, sau pe care nu îl respectăm.. că nu știm niciodată motivele comportamentului lui, suferința din spate. Deși volumul cărții și numărul de pagini poate părea copleșitor, garantez că Ove va fi un partener greu de lăsat, iar cartea se va parcurge neașteptat de repede.
  4. Fetița pe care au lăsat-o în urmă de Roxanne Veletzos, romanul istoric apărut acum aproximativ doi ani în România, scris de autoarea cu rădăcini autohtone, prezintă povestea micuței Natalia, poveste inspirată din viața bunicii scriitoarei, care a fost lăsată de părinții săi evrei în perioada Primului Război Mondial cu gândul disperat că doar așa micuța va putea fi salvată. Cartea brodează apoi parcusul unei fetițe rămasă practic orfană, care este mai apoi adoptată de o familie care o va iubi nespus. Mărturisesc că m-a emoționat extrem povestea Nataliei și a acelor oameni buni care i-au devenit părinți ulterior. Este categoric o carte pe care o voi reciti. De ce o recomand? Așa cum am mai spus în alte rânduri, imaginea României secolului al XX-a mi-a fost redată așa cum nu știam că a fost în realitate în contextul războaielor. În aceeași notă istorică recomand cu căldură Eugenia de Lionel Duroy.
  5. Orașul cu salcâmi de Mihail Sebastian roman pe care l-am îndrăgit foarte mult datorită talentului autorului de a reda trecerea de la copilărie la maturitate a personajelor. Deși nu aprob în totalitate comportamentul prezentat de-a lungul acțiunii, mi-a fost drag să citesc despre societatea de la vremea respectivă, modul în care funcționau lucrurile și se stabileau relațiile dintre oameni. Lectura este extrem de ușoară și plăcută. Legat de comportament pe care nu îl încurajez, aș vrea să mai recomand și Trezirea de Kate Chopin, roman care mi-a plăcut nespus de mult.

Non-ficțiune

Pentru iubitorii de non-ficțiune, am ales câteva titluri care am simțit că au avut un impact asupra mea. Trebuie să menționez aici că această latură a literaturii îmi este încă nouă. Încerc să descopăr ce fel de cărți îmi plac: cele de dezvoltare personală, parenting, comunicare și comportament, biografii și memorii, știință șamd. Am ales așadar următoarele titluri:

  1. Secretele succesului de Dale Carnegie, carte numită și ”cea mai de succes carte motivațională”, cartea care pe mine m-a ajutat foarte mult în a-mi controla ”apucăturile” și comportamentul față de ceilalți. M-a determinat să gândesc de mai multe ori înainte să spun ceva, dar mi-a și confirmat că un anumit tip de comportament din partea liderlor nu este semn că liderul este un om ”slab”, ci foarte înțelept. Am citit lucruri interesante despre mari nume ale istoriei și literaturii. Este genul de carte de dezvoltare personală pe care să o ai mereu la îndemână și pe care să o mai răsfoiești din când în când.
  2. Clubul 5 AM de Robin Sharma, deși este teoretic o carte de ficțiune, eu o s-o las în această listă din pricina faptului că este o carte motivațională despre time management. O să admit că nu respect întru totul tot ce scrie în carte, asta pentru că eu nu funcționez după rețetă, dar am reușit să adaptez cartea stilului meu de viață și să mă trezesc la ora 5 pentru aproape un an, timp pe care l-am dedicat lecturii, în cazul în care te întrebai cum de am reușit să citesc aproape 60 de cărți anul acesta în condițiile în care sunt un adult cu job fulltime și alte responsabilități + dependeța de nenorocitul de telefon. Ei bine, așa: prin trezitul la 5. Am mai povestit despre asta aici. Recomand cartea pentru puterea ei de a motiva și încuraja la adoptarea imediată a unui stil de viață mai organizat. Este cartea care m-a ajutat cel mai mult din acest punct de vedere.
  3. Cele cinci limbaje ale iubirii pentru adolescenți de Gary Chapman a fost pentru mine aproape o revelație. A fost cartea care mi-a confrimat că sunt o soră bună, dar că pot fi și mai bună. Îmi doresc să contribui la creșterea cât mai bună a fratelui meu și am perceput cartea aceasta ca una necesară. În același context recomand și Cele cinci limbaje ale iubirii (pentru cupluri) .
  4. Educated de Tara Westover, volum de memorii care m-a marcat profund pentru povestea de viață a Tarei. Pe scurt, cartea aceasta îți prezintă cum o fată simplă, foarte inteligentă, provenită dintr-o familie de mormoni care trăiește după propriile reguli, ignoră și refuză să recunoască valoarea științei, chiar și a medicinei.. o fată, Tara, care va călca pentru prima dată într-o sală de clasă la 17 ani, și care ajunge să studieze la cele mai prestigioase universități ale lumii. De ce recomand volumul acesta de memorii? Pentru că este dovada că se poate. Este dovada că nimic nu este imposibil, că oricine își poate depăși condiția. Aș putea chiar afirma că m-a marcat povestea Tarei.. Îți las aici un interviu cu ea.
  5. Povestea Elizabetei Rizea din Nucșoara, carte despre care încă nu am scris pe blog, doar într-o postare pe instagram . Dacă ești interesat de istoria României, acesta este cartea pe care nu trebuie să o ratezi. Îți prezintă societatea românească de la țară din perioada comunistă privită prin ochii unei femei-eroine care a supraviețuit atrocităților, nedreptăților și cruzimii comuniștilor. Recomand cu mare, mare drag cartea asta, mai ales pentru aceia dintre voi ai căror bunici și străbunici au trăit respectivele vremuri.

Dacă te interesează și mai multe cărți de istorie atât de ficțiune, cât și non-ficțiune, am scris un articol unde am adunat toate recomandările prietenilor mei cititori de pe instagram.

Desigur, aș mai recomanda cărți, dar cred că aștept încă puțin și revin cu cun articol cu cele mai iubite cărți în 2020.

Spor la cumpărături! 🙂

Pe mine mă găsești pe Instagram @citibila unde sunt activă zilnic și unde te astept să vorbim despre cărți. Pe data viitoare!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: