Citibila
Ficțiune,  Non-ficțiune

Cărți pentru 2021. Acestea sunt planurile mele de lectură

Salutare și la mulți ani pe anul acesta în cazul în care nu ne-am vorbit deloc în 2021. Am trecut cu bine din aproape toate punctele de vedere de un 2020 destul de solicitant care a venit la pachet nu doar cu o pandemie, ci și cu un nou stil de viață, mod de trăi, de a ne desfășura activitățile de zi cu zi, dar și cu sentimentul de conștientizare a ceea ce ai sau nu. Parcă nu am mai luat lucrurile de bune în 2020, parcă altfel m-am bucurat de o plimbare până la supermarket, de un apel video cu bunicii despre care aflam că sunt bine, de o carte, de un moment de liniște, ori de jurnalism de calitate (vezi DoR ).

Planul meu pentru acest articol nu este să depăn amintiri din 2020 pe plan personal; nu știu dacă este de interes, ori dacă ar aduce ceva nou. Ceea ce vreau să punctez astăzi este lectura și cum a decurs ea în 2020 și, mai ales cum aș vrea să decurgă ea anul acesta, în 2021.

În 2020..

Țin minte că la începutul anului trecut aveam planuri concrete de lectură care s-au materializat mai mult sau mai puțin. Îmi amintesc că am făcut câte o listă de lecturi pentru genurile ficțiune și non-ficțiune și că îmi doream să ofer o carte cadou lunar. În 2020 am citit 67 de cărți (66 pe goodreads căci pe una dintre ele nu am reușit să o includ în aplicație), dintre care 18 de non-ficțiune și restul.. înțelegi tu. În principiu, îmi doream să bifez o carte de non-ficțiune pe lună, dar din lista creată anul trecut, am bifat doar 4. La final de an am scris câte un fel de top atât pentru ficțiune, cât și non-ficțiune.

Cum mi-aș dori să citesc în 2021

Anul acesta nu țin să mai menționez concret atât de multe titluri, dar planurile ar fi cam așa: îmi propun să continui să citesc minimum o carte pe săptămână, ceea ce ar trebui să rezulte la un total de 52 de cărți la final de an. Fac aici o mică paranteză să precizez că numerele nu au nicio relevanță și nu ar trebui să lași pe nimeni să te intimideze din acest punct de vedere. Ce fac eu este un țel personal. Aș seta un țel de 100 de cărți, dar aș vrea să evit cărțile care știu că nu m-ar încânta, lucru care nu s-a întâmplat neapărat anul trecut, când am mai dat și rateuri, așa că nu o să îmi propun să citesc mult, ci să citesc bine. Quality over quantity, atât cât se poate. Nu pot garanta că voi citi doar cărți bune. În final, termenul este relativ.

Din aceste 52 de cărți, aș vrea ca 26 dintre ele să fie de non-ficțiune, căci am două rafturi pline ochi de cărți care abordează teme care mă interesează și pe care nu aș mai vrea să le amân. În categoria asta intră cărți de time management pentru le găsesc motivaționale și mă ajută, cărți de știință și filosofie, dar mai ales cărți de istorie și (auto)biografii. Celalaltă jumătate, aș vrea să o împart în 15-20 de clasici și restul belestristică.

Totuși câteva titluri

FicțiuneNon-ficțiune
O viață măruntă, Hanya YanagiharaEsențialismul, Greg McKeown
Idiotul, Fyodor DostoevskyDespre somn, Matthew Walker
The Shining, Stephen KingSapiens, Yuval Noah Harari
Anna Karenina, Lev TolstoyJurnalul Annei Frank
Pe aripile vântului, Margaret MitchellJurnal, Mihail Sebastian

Nu o să mai menționez și altele, dar pe acestea îmi doresc neapărat să le citesc.

Ce înseamnă asta?

Ca eu să reușesc să fac lucrurile de mai sus, presupune, cred eu, să mă rezum la a-mi cumpăra singură mai puțin de 20 de cărți anul acesta. De ce? În primul rând pentru că am foarte multe cărți necitite, în al doilea și cel mai important rând, pentru că am cumpărat destul de multe cărți în mod impulsiv și către care nu văd să mă îndrept prea curând. Am hotărât, în schimb, să economisesc 50 de coroane (cam 20-25 de lei) pentru fiecare carte citită, iar la 3 luni să cumpăr maxim 6 cărți bune, pe care știu că mi le doresc. Ce rămâne, se va duce la pușculița destinată unei alte colecții de cărți pe care mi-o doresc în viitor.

Cărți cadou

Motivul pentru care am menționat lucrurile de mai sus este simplu. Am nevoie să îmi amintesc lucrurile acestea pentru că există în biblioteca mea un numar de douăsprezece cărți pe care le amân și tooot amân. Mă gândesc că dacă nu le citesc anul acesta, să le fac cadou, dar asta nu vreau să mă îndemne să cumpăr și mai multe cărți care probabil nu mi se potrivesc. Același lucru aș vrea să fac și cu acele cărți pe care nu doresc să le păstrez în biblioteca personală. 🙂

Tot aici o să menționez că am avut bucuria de a oferi o carte cadou pe lună unora dintre urmăritorii contului de instagram @citibila. Eu sunt omul care se bucură destul de ușor, de lucrurile mici și m-am simțit și mai bine să ofer. Asta m-a ajutat și din punctul de vedere al creșterii contului, că doar n-o să fiu ipocrită, dar nu ăsta a fost scopul principal. Îmi doresc să continui să ofer cărți cadou, așa că m-am gândit ca la fiecare 3 luni, atunci când eu plasez o comanda pentru mine, să ofer 3 cărți, așa că rămâi aproape.

În concluzie, anul acesta cumpăr mai puține cărți (nu pun la socoteală cărțile primite), cumpăr mai chibzuit, cărți pe care îmi doresc să le citesc, citesc 50% ficțiune și 50% non-ficțiune (apropos, aici creez rubrica Știai că..? unde o să scriu despre învățături și ce mi-au adus nou aceste cărți), o să ofer cărțile pe care nu doresc să le mai păstrez, și o să economisec 50 kr la fiecare carte citită. Hai să avem spor!

Tu ce ți-ai propus pe 2021? Există anumite titluri pe care ai vrea să le parcurgi? Care sunt acelea?

Pe mine mă găsești pe Instagram @citibila unde sunt activă zilnic și unde te astept să vorbim despre cărți.  Pe data viitoare! 🙂

Photo by Luisa Brimble on Unsplash

8 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: