Citibila
5 Motive să citești,  Ficțiune,  Non-ficțiune

5 sfaturi ca să citești mai mult și mai bine: Cum reușesc să citesc mai mult?

Nu-i așa că și tu ai vrea să citești mai mult, dar îți spui deseori că timpul nu îți perimite asta? De câte ori ți-ai propus să citești o carte și ai sfârșit citind primele 15 pagini pentru ca mai apoi să se rătăcească în sertarul noptierei?

Mark Manson spunea “Reading is the easiest, most transportable hobby.” Adică cititul este cel mai simplu, ușor de transportat hobby. Și oare nu e așa?

În articolul de astăzi aș vrea să reiau câteva acțiuni care m-au ajutat să ajung să citesc mai mult. Sunt obiceiuri pe care le-am deprins în timp. Nu este vorba despre o rețetă, ci de lucruri care funcționează pentru mine. Dacă tu ai alte obiceiuri, nu este nimic în neregulă cu asta, ba chiar aștept să le aflu și eu.

De ce scriu despre asta? Ei bine, în primul rând pentru că mă uit la articolele și postările mai vechi pe care le scriam extrem de timid anul trecut și care acum mi se par mai mult decât banale, dar mai ales pentru că pe parcursul anului trecut am dezvoltat și alte obiceiuri ce țin de lectură pe care aș vrea să ți le împărtășesc. Citatul meu preferat legat de obiceiul lecturii constante:

Țelul nu este să citești o carte, țelul este să devii o persoană care citește în mod regulat., Atomic Habits, James Clear

În articolul în care îți făceam cunoștință cu parcusul meu în ale cititului, îți spuneam că abia înainte să termin facultatea am reînceput să citesc mai serios, după un episod din viață în care am avut nevoie să mă refugiez într-o acțiune care să îmi facă plăcere și care să mă ajute să devin mai bună.

Aș vrea să îți relatez 5 acțiuni simple pe care le-am transformat cu ușurință în obiceiuri de lectură și care m-au ajutat să citesc zilnic. Iar în zilele prea aglomerate sau în care m-am organizat mai puțin bine, am profitat doar de un minut de lectură (#unminutdelectură) atât cât să citesc măcar o pagină și să nu las ziua să treacă fără ca eu să fi citit. De ce țin să menționez asta? Pentru că toți suntem mai mult sau mai puțin ocupați și asta e scuza principală pe care o folosim atunci când răspundem la întrebarea Care este cea mai recentă carte citită?. Să purcedem:

Sfatul nr. 1: Programează-ți momentul lecturii

Eu acord 30 de minute cititului, de obicei dimineața, la cafea. Îmi place să mă trezesc devreme, uneori la 5, alteori la 6. Anul trecut am reușit să îmi fac o rutină de dimineață începându-mi ziua la ora 5. Am povestit aici mai multe despre cartea care m-a ajutat să fac asta. Poate ție îți place să te trezești devreme dar nu știi ce să faci cu timpul în care te conectezi cu tine și stai pe social media, ori la televizor. Eu îți propun să stai doar cu tine câteva minute. Bea-ți cafeaua alături de o carte înainte să îți verifici mesajele sau e-mailurile sau orice altceva pe telefon. Desigur, asta poate varia. Înainte să fac asta, îmi alegeam timpul acesta de citit în drum spe facultate, când mergeam cu tramvaiul, apoi cu metroul. Mijloacele de transport în comun sunt cele mai bune prietene ale oameilor ocupați care vor să citească câteva pagini pe zi. Aveam, așadar, cam 30 de minute doar pentru mine. Sunt curioasă tu când îți vei programa momentul lecturii. Să îmi scrii.

Sfatul nr. 2: Oprește-te din citit o carte care nu îți place

Deși înainte mă simțeam vinovată să nu termin o carte începută, am hotărât să nu mă mai chinui. În primul rând cartea respectivă sfârșea rătăcită prin casă, dar cel mai important, mă impiedica să încep o alta. Așa că dacă încep o carte, iar după ce am citit cam 10% din ea, simt că nu e ce trebuie la momentul respectiv, o las. Ori pentru o perioadă, ori pentru totdeauna. Nu mă întrec cu nimeni și trebuie să nu îmi las mintea să se joace cu mine. În plus, viața chiar e prea scurtă pentru cărți care nu ne plac. Există cititori pentru fiecare carte, dar asta nu înseamnă că eu trebuie să le citesc pe toate. Ce fac cu acele cărți cumpărate și pe care îmi dau seama că nu le voi mai citi? Le ofer cuiva care știu că că le-ar prețui mai mult decât mine.

Sfatul nr. 3: Ascultă cărți audio oricând ai ocazia

Probabil la fel ca și tine, sunt nevoită să desfășor activități prin casă cum ar fi gătitul, să fac curățenie și așa mai departe. Ce fac în timpul acesta? Ai ghicit: ascult o carte. Același lucru îl fac și când plec de acasă cu un anumit scop, ori când ies pur și simplu la o plimbare. E drept, dacă ascult o carte de non-ficțiune îmi este mai greu să notez lucrurile pe care aș vrea să le rețin, dar se poate și asta. O să povestesc într-un alt articol. Ideea principală este că, atunci când sunt singură în mișcare, fie acasă, fie pe stradă, ascult o carte. În prezent ascult Meditations de Marcus Aurelius. Varinata mai lejeră e să ascult un podcast care să îmi aducă un plus de cunoștințe. De ceva vreme ascult Mind Architect si este foarte pe gustul meu. Chiar recomand.

Sfatul nr. 4: Păstrează mereu o carte pe spațiul de lucru (și peste tot prin casă)

De când cu #unminutdelectura , încerc să omor timpul liber pierdut pe telefon și social media, citind. Am mereu pe birou o carte pe care să pun mâna ori de câte ori iau o pauză, ori am puțin timp mort. Asta mă ajută atât să mă relaxez, dar și să înaintez în lectura cărții. Eu am, totuși, cărți peste tot prin casă; de mai multe genuri. La un moment dat, aveam și în baie o carte de benzi desenate. :D.

Sfatul nr. 5: Citește mai multe cărți în paralel

După cum își spuneam mai sus, uneori simți că o anumită carte nu e ce trebuie la un moment dat. Asta nu înseamnă că trebuie să o abandonezi de tot. Poate e o carte de non-ficțiune cu un subiect care necesită mai multă atenție, iar tu ai nevoie de o carte mai ușoară, care să te relaxeze, poate un roman ușurel. Nu e nimic greșit în asta. Păstrează cartea pe noptieră și începe o alta. Eu citesc cam două cărți în paralel: o carte de ficțiune și una de non-ficțiune. Citesc, în general, din cea din urmă dimineața, când puterea de concentrare este mai mare, iar seara mă relaxez alături de personajele unui roman. Găsește modalitatea care funcționează cel mai bine pentru tine.

Concluzia? Pe scurt: programează, renunță, ascultă, păstrează la vedere și citește în paralel. Oricum ai proceda și indiferent de ce funcționează pentru tine, asigură-te că citești pentru a te relaxa ori pentru a învăța ceva nou. Nu pentru a te întrece cu cineva, ori doar pentru că trebuie să bifezi ziua. Dacă nu ai citit într-o zi, nu este nimic. Da-ți timp și acceptă ritmul tău. Acestea au fost doar niște obiceiuri pe care eu le-am deprins, dar nu uita că suntem diferiți.

Dacă ai, totuși, idei și sfaturi pe care ai vrea să le împărtășești, le aștept cu mare drag.

Pe mine mă găsești pe Instagram @citibila unde sunt activă zilnic și unde te astept să vorbim despre cărți.  Pe data viitoare.

Photo by Sincerely Media on Unsplash

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: