Citibila
5 Motive să citești,  Non-ficțiune

Ce este esențialismul? Calea către esențialism

Dacă și tu ai acceptat de nenumărate ori să faci lucruri pentru alții, din obligație ori ca să nu superi, atunci cartea asta e pentru tine. Dacă nici tu nu știi cum să refuzi in mod diplomatic, câștigând respect și nu inamici, atunci cartea asta este pentru tine. Dacă și tu îți creezi liste lungi de taksuri doar pentru a te simți productiv(ă), fără să te simți neapărat împlinit(ă), atunci cartea asta este pentru tine. Dacă vrei să preiei controlul în viața ta, atunci citește Esențialismul.

Așa cum spuneam în newsletter, nu am fost niciodată o persoană esențialistă, dimpotrivă. Am încercat totuși, în ultimii 5-6 ani, să mă prioritizez doar pe mine. Nu îmi iese mereu asta, dar cred că sunt pe drumul cel bun. Dacă sunt o esențialistă? Nu chiar. De exemplu, scriu articolul acesta în dimineața postării lui, deși îmi propusesem să o fac cu o seara înainte. De ce? Pentru ca nu am reușit să le spun nu socrilor, aseară când am vorbit 3 ore despre nuntă și alte planuri, în loc să scriu. Mai am de lucru. Să vedem, totuși, ce este esențialsmul.

Pe scurt despre esențialism ca filosofie de viață

Esențialismul este e filosofie de viață care se concentrează pe a face doar acele lucruri care contează și care aduc împlinire, concentrându-se pe arta de a spune un NU hotărât și elegant, în loc de un DA cu jumătate de gură, dar și pe a face mai puțin dar mai bine. O persoană esențialistă va filtra ceea ce aduce satisfacție la cel mai înalt nivel și nu va consideră ca totul este împortant. O persoană esențialistă alege cu atenție ceea ce își asumă, deține controlul și reflectă asupra eventualelor compromisuri pe care trebuie să le facă.

Ideea esențială a cărții

Așa cum spune și autorul chiar de la început, cartea Esențialismul nu este o carte de time management, ci își propune să îți arate calea spre esențialism prin a distinge aspectele vitale de cele triviale. Deși nu deținem controlul asupra opțiunilor noastre, întotdeauna putem controla cum alegem. Dacă te întrebi ce îl distinge pe esențialist de neesențilst, practic vorbind, dă-mi voie să un exemplu:

  • Neesențialistul se va gândi mereu că le poate face pe toate, în timp ce esențialistul se va întreba ce compromis ar vrea să facă. Exemplu: ai plănuit ca după birou să îi dedici după-amiaza copilului tău și să mergeți în parc, la film și prin magazinele de jucării. În drum spre parc dai peste o prietenă veche cu care nu te-ai mai văzut ani buni și care îți propune să luați o cafea împreună, în acel moment. Ce alegi să faci? Spui DA ca să nu superi și ca să te regăsești cu vechea ta prietenă, sau te ții de promisiune și dedici, în totalitate, timpul copilului tău așa cum îți propuseseși? Ce este mai important?

Cum devii esențialist?

Ceea ce încearcă autorul pe parcursul întregii cărți este să îți arate calea către esențialism. Fără prea multe detalii, după ce ai aflat ce presupune să fii un esențialist, va trebui să treci la treabă. Pașii cei mai importanți se rezumă la a găsi esența, adică să îți dai seama care sunt acele acțiuni sau aspecte importante pentru tine și la care sunt compromisurile pe care trebuie să le faci. Următorul pas este să explorezi, adică să faci diferența dintre ceea ce este vital și ce este trivial pentru tine. Pune-ți întrebarea ce contează cu adevărat? și reflectă asupra avantajelor de a nu mai fi disponibil, fără să îți fie teamă că vei supăra pe cineva sau că vei pierde respectul cuiva, dimpotrivă. Al treilea pas este să elimini. Vei fi surprins de puterea unui NU elegant, cum spune autorul. Sunt sigură că ai în jurul tău măcar o persoană pe care o respecți și pe care nu ai deranja-o nici în ruptul capului cu o chestiune de importanță redusă. Cum ar fi să fii tu persoana aceea? Ultimul pas este să execuți toate aceste planuri, să pui în practică. Nu vei fi din prima un esențialist, iar ideea nu e să devii o persoană arogantă, total indisponibilă, nici pe departe. Ideea e să îți concetrezi energia asupra lucrurilor care contează.

Ce mi-a plăcut la carte

Mi-a plăcut că această carte nu este o carte de time management, ci mai degrabă de reflexie asupra a ceea ce este important și a cum să faci, practic, lucrurile. Mi-a plăcut că autorul folosește foarte multe exemple și face analogii care ajută la explicarea lucrurilor. În plus, este scrisă pe limba tuturor și nu este destinată unui anumit grup de cititori. Cartea este adresată atât acelora care sunt sufocați de locurile lor de muncă, șefii și colegii pentru care fac la nesfârșit lucruri care loc nu le aduc sentimentul de împlinire, dar și acelora care au nevoie să facă alegeri și compromisuri legate de viața personală. Am apreciat faptul că lucrurile sunt relatate în mod logic, pas cu pas.

Ce mi-a mai plăcut este analogia folosită pe tot parcursul cărții cum că viața este o garderobă imaginară. Așa cum, atunci când vine primăvara, faci curățenie și elimini lucrurile pe care nu le mai porți ori care nu ți se mai potrivesc, la fel vei proceda și în viață. Pe mine analogia asta m-a făcut să mă gândesc de mai multe ori cât timp aș mai vrea să profesez într-un mod care nu îmi aduce prea multe bucurii și ce alegeri ar trebui să fac, acum. Dacă până să citesc cartea asta doar mă întrebam cum ar fi dacă, după ce am citit-o am acționat. Nu vreau să spun că doar cartea m-a trezit la realitate, dar recunosc că mi-a dat mai mult curaj și m-a ajutat să depășesc acele limite pe care singură mi le setasem.

Concluzia

În încheiere, aș pune accentul pe cea mai importantă idee, după mine: ca esențialist, tu ești cel(cea) care deține controlul, iar limitele funcționeză în avantajul tău și nu împotriva ta. Tu ești acela care decide pentru tine, nu alții. Tu ești acela care se bucură de rezultatul lucrurilor pe care le îndeplinește și tot tu ești cel care câștigă respect din partea celorlalți.

Dacă te-am făcut curios(curioasă), găsești cartea la editura Act și Politon atât în format fizic, cât și electronic.

Pe mine mă găsești pe Instagram @citibila unde sunt activă zilnic și unde te astept să vorbim despre cărți.  Pe data viitoare.

Photo by Amy Hirschi on Unsplash

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: