Citibila
Non-ficțiune

Blinkist | Cea mai eficientă metodă de a citi când ești ocupat

Timp de citire: 5 minute

Aproximativ 1 000 000 de cărți noi sunt publicate în SUA pe an. Pe an! Dacă ești un cititor împătimit, ai sigur o listă de lecturi pe care ți le-ai propus în viitorul apropiat. În ritmul acesta, cum faci față exploziei de cărți? Sigur, dacă ești că mine, și citești în funcție de nevoi, poate ești puțin mai atent când îți alegi cărțile, dar chiar și-așa e posibil să nu îți ajungă timpul să citești pe cât de mult ți-ar plăcea.

În articolul acesta îți prezint Blinkist, aplicația care te ajută să parcurgi conținutul unei cărți în aproximativ 15 minute, cum funcționează, care sunt avantajele si dezavantajele și dacă merită banii.

Există pe piața de carte diferite platforme și aplicații pe care să poți citi e-books sau asculta cărțile care te interesează, atât de pe P.C, telefon, tabletă sau kindle. Voi posta foarte curând articolul cu și despre câteva alte aplicații de acest fel. Dacă, totuși, ești în cautare de o aplicație care să te ajute să treci rapid prin conținutul a și mai multor cărți, citește în continuare acest articol.

Ce este BliNkist

Poate te întrebi cum să citești mai mult, mai ales dacă ești o persoană ocupată și simți că nu îți ajunge timpul. Acum ceva vreme îți ofeream câteva ponturi despre cum să citești mai mult și mai bine, dar pe atunci încă nu aflasem de Blinkist.

Blinkist, apărută în 2012, este o aplicație, teoretic, de e-books și audiobooks disponibilă atât pe Android, cât și pe iOS. Practic, aplicația îți oferă posibilitatea să parcurgi o carte în aproximativ 15 minute. Ce face Blinkist e să extragă ideile principale ale unei cărți și să le facă un rezumat sau un blink ușor de parcurs. În prezent, există cam 4 000 de blinks (cărți rezumtate) în biblioteca Blinkist, iar lunar se adaugă aproximativ 40 noi. Poți accesa aplicația de pe P.C, telefon sau chiar de pe Kindle.

TIPURI DE CĂRȚI

În primul rând poți asculta și citi blinks în limba engleză sau germană. Așa că dacă ești doritor să înveți limba germană, iată o nouă oportunitate de a face asta. Platforma îți oferă acces la o mulțime de cărți de non-ficțiune pe teme precum: economie, time management, psihologie, leadership, dezvoltare personală, nutriție, politică, memorii, mindfulness, parenting, religie și lista continuă.

După ce îți faci un cont pe Blinkist, alegi să încerci aplicația gratuit pentru 7 zile. Vei vedea că aplicația este destul de asemănătoare cu altele în ceea ce privește posibilitatea de a alege domeniile tale de interes. Primești apoi sugestiile diferite de la o zi la alta, blinks în treding, o listă de colecții, cele mai noi blinks adăugate în bibliotecă și alte câteva categorii de “sugestii”.

CâT COSTĂ?

Poți alege să plătești un abonament lunar sau anual, iar tarifele sunt următoarele: 12,99 dolari pe lună sau 79,99 dolari pe an. Dacă optezi pentru cea de-a doua variantă, primeti o reducere de 50%.

Aplicația are atât o versiune gratuită, cât și una premium. Ce face diferența este că, versiunea gratuită îți oferă acces doar la un singur blink pe zi, iar acela este deja pre-selectat (un fel de rezumatul zilei). Pentru cine este încă nesigur în privința investiției, aceasta este o opțiune chiar utilă. Modul premium al aplicației, pe de altă parte, îți oferă acces la întreagă bibliotecă Blinkist, dar și opțiunea de a conecta aplicația la Kindle și sincronizarea cu Evernote.

Avantaje și dezavantaje

Aș enumera 3 avantaje și 3 dezavantaje după o săptămână de utilizat aplicația zilnic:

AVANTAJE DEZAVANTAJE
Te ajută să descoperi conținutul mai multor cărți în timp foarte scurt. Te poate “motiva” să renunți la cititul clasic, în mod integral.
Aplicația este minimalisă, user friendly și nu te distrage în timp ce citești. Personal, nu știu dacă e corect să spun că am citit o carte, dacă îi cunosc doar ideile principale.
(Cred că) este cea mai avantajoasă aplicație din punct de vedere preț versus cantitate. Nu include cărți de ficțiune.

Ce îmi place mie:

Mie îmi place că îmi oferă posibilitatea să parcurg conținutul cărților de non-ficțiune deja citite. Am ascultat rezumatul pentru Miniobiceiuri și Atomic Habits și m-am bucurat să îmi reamintesc sau să îmi fixez în memorie anumite idei. În același timp, pentru un preț destul de decent, îmi oferă acces la o sumedenie de cărți de non-ficțiune pe care nu le am în bibliotecă. Marele avantaj aici este acela că pot să îmi formez o impresie despre conținutul unei cărți înainte să o fi cumpărat, ca mai apoi să decid dacă merită banii și timpul alocat lecturii ei.

Îmi mai place că poți face highlights și că acestea sunt salvate, pe cărți. Adică, atunci când vrei să găsești o anumită idee pe care știi că ai evidențiat-o, accesezi highlights, selectezi cartea and there it is. Simplu ca bună ziua. Un alt mare avantaj pentru mine îl reprezintă faptul că pot urmări pe text în timp ce ascult. Pe mine mă ajută, având în vedere că uneori îmi mai zboară mintea în timp ce ascult o carte. Îmi place calitatea sunetului, intonația naratorilor și faptul că nu e mereu același povestitor. Un ultim plus este acela că poți să salvezi conținutul și să îl accesezi fără să fii conectat la internet. Deci e perfect pentru modul avion.

CONCLUZIE

Aplicația este ideală pentru plimbări, o pauză de la lucru sau doza de lectură la cafea. Super utilă dacă vrei să afli rapid informații noi, din mai multe cărți, într-un timp foarte scurt, ori dacă vrei să îți amintești ideile principale ale unei cărți deja citite. Dacă optezi pentru abonamentul anual, asta înseamnă 40 de dolari pe an. Având în vedere ca eu citesc minimum o carte de non-ficțiune pe lună, asta ar însemna cam 90 de dolari pe an. Pentru mine, avantajul cel mai mare este că îmi oferă posibilitatea să aleg mai bine cărțile pe care să le achiziționez. Deci raportul preț versus cantitate este pozitiv.

Dacă ești pasionat de non-ficțiune, părerea mea este că aplicația merită încercată. Dacă ai încercat-o deja, aștept cu mare interes impresiile tale.

Pe mine mă găsești pe Instagram @citibila unde sunt activă zilnic și unde te astept să vorbim despre cărți. Dacă vrei să îmi scrii poți să îmi trimiți un e-mail la contact.citibila@gmail.com .

Pe data viitoare!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: