Citibila
Știai că...?,  Non-ficțiune

Ce este rușinea? | 5 idei din Curajul de a fi vulnerabil de Brene Brown

Timp de citire: 5 minute

În Curajul de a fi vulnerabil autoarea Brene Brown explică foarte mult, printre altele, sentimentul de rușine, iar dacă te confrunți cu ea, cartea îți va fi de folos. Ce mi-a plăcut mie cel mai mult și ceea ce s-a mulat pe felul meu de a fi, a fost tocmai partea în care autoarea a vorbit despre ce sunt și ce nu sunt rușinea și perfecționismul. În articolul acesta îți voi prezenta, pe scurt, câteva idei despre rușine.

Nu m-am considerat niciodată o persoană rușinoasă, ba dimpotrivă, am fost mereu omul care a spus ce gândește, care nu a ținut în el, care a cerut ajutor și a comunicat sincer când ceva nu funcționa. Nu întotdeauna am făcut-o în cel mai diplomat mod posibil, pentru că, atunci când eram mai tânără, mecanismele de apărare puneau stăpânire și mă făceau să fiu destul colerică, dar am evoluat și am schimbat asta la atitudinea mea. Acesta a fost unul dintre beneficiile pe care mi le-a adus lectura, dacă îmi permiți o paranteză.

Vulnerabilitatea înseamnă incertitudine, risc și expunere emoțională.

cine este Brene Brown

Brene Brown, născută în 1965, este un cercetător american în domeniul asistenței sociale. Pe lângă asta, Brene este și storyteller, având la activ și câteva discursuri TED, dar și două podcasturi, Dare To Lead și Unlocking US, și nu în ultimul rând autoare și profesoară.

De ce am citit curajul de a fi vulnerabil

Îmi place mereu să aflu de ce oamenii se comportă într-un anumit fel și care este legătura dintre acțiunile și trăirile interioare ale unui individ. Am citit Curajul de a fi vulnerabil din pură curiozitate. Urmărisem de mult discursul lui Brene Brown de la TED . Personal, simt că îmi cunosc bine gândurile și motivele pentru care aleg sau nu să fiu vulnerabilă, iar cartea nu m-a învățat neapărat lucruri noi, însă mi-a oferit cumva confirmarea că, în călătoria mea prin viață, probabil mă aflu pe drumul cel mai bun și că, acele aspecte în care eu știu că am lacune, merită într-adevăr să fie acceptate și, poate, îmbunătățite.

5 idei despre rușine atât la femei, cât și la bărbați

1.Ceea ce ucide în secret inovația este rușinea

Pe scurt, teama de a da frâu creativității, de a împărtăși cu alții ideile noastre, ori chiar teama de a oferi un feedback atunci când ni se cere ori când simțim nevoia să o facem, dar și teama de a fi criticați conduc la stagnare. Dacă, de exemplu ai un proiect la care lucrezi și pe care ai vrea să îl prezinți lumii întregi, dar ți-e rușine, riști să nu îți vezi visul împlinit. Exemplele pot continua la nesfârșit.

2. Pentru a îndrăzni cu orice preț, trebuie să ai sentimentul propriei valori

Ceea ce vrea să spună Brene Brown este că trebuie să îndrăznești să crezi că ești suficient de bun, iar eu aș adăuga aici, clișeicul și, totuși, utilul Fake it until you make it! Desigur, nu vorbim despre aroganță și snobism, ci despre o atitudine de încredere în sine constructivă.

Rușinea este o durere intensă, născută din convingerea că avem defecte majore și, din această cauză, nu merităm să fim iubiți și să aparținem unui grup.

3. Rușinea este teama că vei fi îndepărtat de ceilalți

De câte ori nu ai făcut un pas înapoi atunci când ai fi vrut să fii sincer cu cei din jurul tău? Sunt mai mult decât convinsă că ai măcar un prieten sau o rudă la care ții enorm, dar pe care ai vrea să îl ajuți prin a-i spune ce gândești tu sincer despre, să spunem, comportamentul lui și cât de rău îi face acesta. Am întâlnit n cazuri în care efectiv oamenii s-au îndepărtat de aceia care le spun lucrurile franc, având cele mai bune intenții. Nu de puține ori am fost eu insămi în situația asta.

4. Rușinea este o suferință concretă

Cu cât este mai mare secretul, cu atât va fi suferința mai profundă, iar de aceea este nevoie de curaj pentru a te elibera de ceea ce te apasă. S-a dovedit că, atunci când comunicăm ceea ce ne frămână, atât sănătatea noastră mintală cât și cea fizică se îmbunătățește, facem vizite mai rare medicului, iar nivelul de stres scade considerabil.

5. Atâta vreme cât îți dorești legături profunde cu ceilalți, (…) suferința provocată de rușine va fi reală

Frica de a nu fi îndepărtat, lăsat în urmă sau exclus, va interveni de fiecare dată când suntem puși în situația de a ne deschide complet în fața apropiaților noștri. Și aici exemplele sunt infinite: fie legate de relație cu părinții sau socrii, fie relația cu frații, cu cei mai buni prieteni, ori cu colegii de serviciu. De câte ori nu ți s-a întâmplat să te gândești de două ori dacă să spui sau nu ce gândești, dar să îți fie rușine, să nu superi. De fapt, e despre noi și despre teama de a fi îndepărtați.. Ești de acord?

Autoarea abordează apoi patru pași prin care să abordezi rușinea, idei pe care le-am găsit utile, idei cu care am rezonat, dar și despre care cred și știu că nu sunt ușor de pus în practică de cei mai mulți dintre noi.

Cu ce am rămas eu din toată povestea asta? Cu faptul că, prin comunicare, empatie, curaj și încredere de sine, evoluăm ca indivizi, indiferent pe ce plan.

Alte cărți scrise de Brene Brown

  • Îndrăznește să conduci
  • Curajul în sălbăticie
  • Darurile imperfecțiunii
  • Ridică-te din propria ta cenușă, mai puternic

Concluzie

În concluzie, așa cum spuneam și la începutul acestui articol, pentru mine cartea nu a adus multe noutăți, dar categoric mi-a întărit niște păreri. Mi-au plăcut temele abordate și modul în care au fost explicate, mai ales ceea ce ține de legătura dintre ce gândim și cum acționăm. Ideea principală este că rușinea este ceva ce ne caracterzează pe cei mai mulți dintre noi, mai mult sau mai puțin, iar Brene Brown îți propune câteva modalități de a o combate.

În prezent citesc O educație emoțională de Alain de Botton, iar aceasta mi se pare că explică mult mai bine de ce-urile ce au legătură cu modul în care noi ne deschidem sau nu în fața celorlalți.

Când a fost ulima oară când ai făcut un pas înapoi din cauză că ți-a fost rușine de reacția celor din jur? Dacă vrei să vorbim despre carte, ori dacă ai orice fel de feedback, aștept cu drag să îmi scrii.

Pe mine mă găsești pe Instagram @citibila unde sunt activă zilnic și unde te astept să vorbim despre cărți. Dacă vrei să îmi scrii poți să îmi trimiți un e-mail la contact.citibila@gmail.com .

Pe data viitoare!

Photo by Upesh Manoush on Unsplash

Photo by Anthony Tran on Unsplash

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: