Citibila
Cărți premiate,  Ficțiune

Preaiubita, Toni Morrison | Premiul Pulitzer pentru ficțiune

Timp de citire: 5 minute 

Preaiubita este romanul istoric, inspirat din realitate, care îți prezintă povestea unei mame afro-americane care decide să își ucidă cei patru copii pentru a-i scăpa de sclavie.

Cine este Toni Morrison

Toni Morrison (18.02.1931-05.08.2019) a fost scriitoare, editor și profesor universitar la Universitatea Princeton. Ea este cunoscută drept prima autoare de culoare care a obținut Premiul Nobel pentru literatură în 1993. Romanul istoric Preaiubită a fost premiat în 1987 cu Premiul Pulitzer pentru ficțiune

Cum am ajuns să citesc cartea

După ce am citit Clopotul de sticlă și Singurătatea numerelor prime, am decis să trec prin conținutul bibliotecii mele și să văd ce cărți premiate mai am. Mi-a venit atunci ideea să aflu mai multe despre aceste premii pe care le primesc autorii, dar și să fac o listă cu acele cărți premiate de-a lungul timpului. Tot înainte să pun mâna pe ea, am făcut o listă de câteva cărți pe care Rory Gilmore le-a citit, asta pentru că îmi doresc să nu mai ratez titluri mari ale literaturii și pentru că personajul ei îmi este drag și mă inspiră. (Revin cu update). Așa am dat peste Preaiubita, carte primită de la editura ART, cu care nu am niciun fel de acord cu privire la modul în care îmi expun impresiile despre cărți. 

Despre ce este vorba în Preaiubita

Preaiubita este un roman istoric deloc asemănător cu acelea pe care le-am mai citit. De data aceasta nu am citit o carte despre Holocaust, ci m-am dus mai departe, înapoi în timp, în perioada sclaviei. Romanul are la bază povestea lui Margaret Garner, o mamă afro-americană care a devenit cunoscută după ce a decis să își ucidă copiii decât să știe că și ei vor fi sclavii cuiva. Femeia și-a ucis doar o fiică din cei patru copii. Inspirată de disperarea mamei Margaret Garner, Toni Morrison o aduce în prim-plan pe Sethe, mamă a doi băieți, Howard și Bulgar, și două fete, Denver și Preaiubita

La optsprezece ani de la nenorocire, Sethe încearcă să ia viața de la capăt alături de Paul D. în casa 124. Spiritul copilului ucis bântuie atât casa, cât și sufletele celor doi, impiedicandu-i să uite perioada sclaviei, și distrugând fiecare fărâmă de umanitate rămasă în ei. În mod supranatural (ceva nou pentru mine), Preaiubita reapare în viața lui Sethe și a fiicei rămase în viață, Denver, ocupându-și binemeritatul loc în casa și mințile acestora. 

Ceea ce face Toni Morrison este să redea lupta negrilor în perioada sclaviei și mărturisesc că îți trebuie multă răbdare să citești și să înțelegi întâmplările. M-au impresionat multe fragmente care descriu în detaliu perioada cu pricina, iar acesta este unul dintre ele: 

Pe el, care se hrănise cu carne crudă de animale abia ucise, care, sub prunii încărcați cu floare zdrobise cu dinții pieptul unei porumbiţe înainte ca inima păsării să înceteze să mai bată. Pentru că era bărbat, iar un bărbat putea face exact ce voia; să stea nemişcat şase ore într-un puţ secat, la lăsarea nopţii; să se lupte cu mâinile goale cu ratonii şi să câştige; să vadă un alt bărbat, pe care-l iubea mai mult ca pe un frate, perpelindu-se pe foc fără o lacrimă, doar ca să ştie călăii ce înseamnă să fii bărbat.

Personajele și stilul de scriere

Înainte să citești cartea, trebuie să știi că ai nevoie de multă răbdare, atât din pricina subiectului, dar mai ales din pricina stilului în care scrie autoarea. Toni Morrison face salturi în timp, iar firul narativ nu este unul cronologic. Totuși, personal, am fost vrajită de narațiune, am simțit, atât cât este cu putință, durerea personajelor la lectura dialogurilor dintre acestea. M-am atașat de personaje și de zbuciumurile lor și m-au făcut să mă gândesc mult la prietenii și cunoștințele mele de culoare, dar, mai ales, la strămoșii lor.

Dacă ar fi să rămân cu o impresie finală legată strict de sclavie, nu știu exact unde și când s-a terminat, practic. Dacă s-a terminat. La o analiză superficială a societății în care trăim, încă am dubiile mele. Deși locuiesc într-o țară unde a fi rasist te pune la zid, cred că încă e loc de mai bine.

Cui recomand Preaiubita

După umila-mi părere, trebuie să ai o oarece maturitate și experiență de viață ca să poți citi dincolo de cuvinte această carte. Recunosc că, pentru mine, o singură lectură nu a fost suficientă. Aștept să trăiesc experiența de a deveni mamă, ca să mă pot pune în pielea lui Sethe, și tot nu va fi de-ajuns. Categoric recomand cartea, măcar pentru cine este curios să înțeleagă de ce este un roman premiat, dar și să afle mai multe despre perioada sclaviei. 

Alte cărți scrise de Toni Morrison

Cei mai albaștri ochi (1970)

Sula (1973)

Cântecul lui Solomon (1977)

Jazz (1992)

Paradis (1997)

Iubire (2003)

A Mercy (2008)

Home (2012)

Ajută-l, Doamne, pe copil (2015)

Concluzie

Mă voi rezuma la o concluzie scurtă și o să spun că Preaiubita este cea mai complexă carte de ficțiune citită de mine, prin stilul de scriere, desigur, subiectul, construcția personajelor, dar mai ales prin așteptările pe care eu cred că această carte le are de la cititor: răbdare și maturitate.

Dacă ai citit cartea, scrie-mi ca să împărtășim impresii.

Pe mine mă găsești pe Instagram @citibila unde sunt activă zilnic și unde te astept să vorbim despre cărți. Dacă vrei să îmi scrii poți să îmi trimiți un e-mail la contact.citibila@gmail.com .

Pe data viitoare!

4 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: