Citibila
Non-ficțiune

Cine este Anne Frank? | Despre ce este vorba în Jurnalul Annei Frank

Timp de citire: 5 minute

În acest articol îți prezint pe scurt impresiile mele după ce am citit Jurnalul Annei Frank, o carte de mult aflată pe lista mea de lecturi obligatorii și pe care am decis să o citesc în 2021. O să încerc să îți spun cine a fost Anne Frank, de ce am citit eu cartea, despre ce este vorba în Jurnal, ce simbolizează el și, mai ales, de ce a rămas Anne Frank un simbol și în zilele noastre.

Cine a fost Anne Frank

Anne Frank (12 iunie 1929 – februarie 1945) a fost o adolescentă din Amsterdan evreică germana care a fost ucisă în timpul Holocaustului împreună cu întreaga-i familie, cu excepția tatălui, Otto Frank. După terminarea războiului și eliberarea lui din lagăr, tatăl, Otto Frank, a fost cel care și-a dedicat restul vieții publicării Jurnalului.

De ce este Anne Frank atât de renumită? Deși era o adolescentă cât de poate de normală, ceea ce a făcut-o cunoscută este tocmai acest jurnal pe care l-a ținut în perioada în care ea și familia ei au stat ascunși în Amsterdam și până ce a fost arestată.

Cum am ajuns să citesc cartea

În primul rând, Jurnalul Annei Frank era de mult timp pe lista de lecturi obligatorii. Auzisem de el încă de prin liceu, foarte vag. Mai apoi am tot dat peste el în diferite filme si documentare istorice. Cel mai mult mi-am dorit să citesc cartea după ce am auzit pomenindu-se despre ea în serialul Gilmore Girls. După cum poate știi, personajul principal, Rory, este o împătimită în ale lecturii și nu de puține ori mă las inspirată de ea. Am alcătuit chiar o listă de 15 cărți de citit în 2021 bazată pe titlurile menționate în serial. În plus, îmi place să citesc cărți de istorie, fie ele de ficțiune sau non-ficțiune, iar aceasta mi s-a părut una dintre acele cărți pe care musai trebuie să le citești măcar o dată în viață. Am alcătuit și o listă de cărți și filme istorice aici.

Despre ce este vorba în Jurnalul Annei Frank

Anne Frank folosește în primul rând jurnalul pentru a-și descrie familia și colegii de școală, unele întâmplări școlare menționează periodic schimbările survenite în viața evreilor după ocuparea Țărilor de Jos de către Germania Nazistă. Cartea este, așa cum îți dai seama și din titlu, un jurnal. Deci vei găsi detalii din viața de adolescentă a Annei. Trebuie să știi că Jurnalul Annei Frank a luat naștere din ziua în care Anne a primit în dar de ziua ei, pe 12 iunie 1942, acest jurnal. A scris în el până pe 1 august 1944, ziua în care Anne a fost arestată, la doar 15 ani. Teoretic Anne nu a intenționat decât să țină un jurnal intim la care doar ea să aibă acces însă, în vara anului 1944, a auzit un anunț la radio prin care se menționa că vor fi adunate cât mai multe jurnale și documente care atestă sau relatează desfășurarea evenimentelor din ultimii ani.

Nu știu de ce, dar așteptările mele au fost cu totul altele legat de această carte. Am descoperit, însă, o adolescentă care are o relație puțin anevoioasă cu mama ei, dar care este mai aproapiată de tată, o adolescentă pasionată de lectură, o tânără doritoare să devină scriitoare, o elevă care avea păreri bine argumentate și care nu ezita să le expună, chiar cu riscul de a se face neplăcută. Înțeleg că, atunci când l-a citit pentru prima oară, tatăl ei, Otto Frank a descoperit o altă fiică, o fiică despre ale cărei gânduri profunde nu știa.

Cu toate acestea, dacă ne raportăm la evenimetele istorice, faptul că Anne și familia ei erau fugari și că se ascundeau împreună cu alți oameni, că duceau un stil de viață cu totul diferit de cel dinainte și că modul în care au rezistat împreună atât de mult timp este, de-a dreptul, inedit. Pot afirma că este o carte care merită citită. Pentru cine nu stă bine la capitolul răbdare, aș îndrăzni să sugerez varianta grafică a cărții pentru că pasajele foarte personale ar putea să te facă să îți pierzi interesul pe parcurs, așa cum a fost și în cazul meu. Pe mine mă interesa îndeosebi contextul istoric.

Ce simbolizează Anne Frank astazi și de ce este Jurnalul atât de renumit

Jurnalul Annei Frank a fost apreciat de criticii liteterari pentru modul în care scriitoarea a pus în pagină evenimentele cotidiene, iar impactul politic a fost unul deosebit. Eleanor Roosevelt l-a descris ca fiind „unul dintre cele mai înțelepte și mai emoționante comentarii cu privire la război și la impactul acestuia asupra oamenilor pe care l-am citit vreodată. Din câte am citit, Jurnalul a fost introdus ca material didactic în școli, devenind foarte cunoscut în rândul generațiilor noi. În plus, în anul 2009 organizația internațională UNESCO a inclus manuscrisele Jurnalului Annei Frank în “Registrul Memoria Lumii” a documentelor cu o valoare universală excepțională

Cui recomand Jurnalul Annei Frank

Sunt multe aspecte pe care le-aș mai comenta, dar informațiile pot fi găsite ușor pe internet, așa că o să mă rezum la atât. Recomand lectura Jurnalului Annei Frank pasioanților de istorie și cărți (auto)biografice care vor să afle percepția unei adolescente asupra Holocaustului, dar și modul în care 8 oameni au conviețuit ascunși, până la transferul lor în lagărele de concentrare.

2 Comments

  • Ana Maria B

    Foarte frumos articolul. De ceva vreme tot am in minte sa citesc aceasta carte. Deci sper sa reusesc sa o citesc curând. Sau macar in anul acesta.
    Apropo, daca ai citit aceasta carte si ti-a placut, ai citit sau ai auzit si de cartea ” Am trăit atât de puțin ” micul jurnal a lui Eva Heyman? Dezbate acelasi subiect. Eva Heyman a mai fost numită si Anne Frank de Transilvania. Dacă nu ai citit-o si te intereseaza subiectul… este o carte care merita citită si recomandată.
    😘

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: