Citibila
Cărți iubite

Cele mai bune carți citite în 2021 (partea I) | descoperă 10 cărți pe care merită să le citești

Timp de citire: 5 minute

Am trecut deja de prima jumatate a anului 2021, iar eu fac un rezumat al ei: de la planuri și intenții pentru anul acesta, la cărți citite și iubite. Am citit deja 30 de cărți dintre cele 52 propuse (acesta este challenge-ul meu de pe goodreads). Câteva dintre ele merită puse la panou ca să afle toată lumea cât sunt de valoroase; sau citibile, cum îmi place mie să le spun.

La începutul anului am alcătuit o listă de cărți pe care aș vrea să le citesc în 2021 . Anul acesta am citit la fel de variat ca și în 2020 (vezi aici o listă cu cele mai iubite cărți în 2020). În acest articol povestesc despre câteva dintre ele. Lista completă a cărților citite de mine anul acesta o găsești pe goodreads. Fără să mă mai lungesc, iată cele mai iubite 10 cărți din 2021 (din prima jumătate a anului):

Despre somn de Matthew Walker

Am mai spus că Despre somn de Matthew Walker este cea mai completă și complexă carte citită de mine. Până la momentul actual este favorita mea alături de Esențialismul. Matthew Walker oferă informații bine documentate, bazate pe ani de studii, despre unul dintre cele “mai discutabile comportamente ale omului”, somnul.

În Despre somn, autorul îți explică cât de mult calitatea somnului influențează calitatea vieții de acum și de peste ani. Matthew Walker răspunde și la întrebări pe care le-ai putea avea legat de câte ore ar trebui să dormi pe noapte, consumul de cafea, legătura dintre somn și sport sau șofat, dintre somn și cancer sau alte boli precum Alzheimerul. Această carte m-a ajutat să fiu mai atentă la cum și cât dorm, dar și să fac schimbări în obiceiurile mele zilnice. Citește aici 5 lucruri pe care siguri nu le știi despre somn.

Esențialismul de Greg McKeown

Spuneam mai sus că aceasta este cartea mea preferată din 2021. Fără să inteționez să exagerez, această carte mi-a schimbat viața. Cartea nu este revelatoare decât dacă vrei tu să fie. Nimic nu se schimbă decât dacă tu vrei să schimbi ceva. Esențialismul te învață despre o filosofie de viață care se concentrează pe a face doar acele lucruri care contează și care aduc împlinire. Ea se concentrează pe arta de a spune un NU hotărât și elegant, în loc de un DA cu jumătate de gură, dar și pe a face mai puțin dar mai bine.

Importanța cărții Esențialismul pentru mine a fost să îmi dau seama care sunt acele acțiuni sau aspecte valoroase pentru mine și care sunt compromisurile pe care trebuie să le fac astfel încât să mă concentrez pe ceea ce e important. Anul acesta mi-am făcut curaj să fac ceea ce îmi place din punct de vedere profesional. Cartea asta a fost cea care m-a motivat să acționez. Am scris mai multe despre ea aici.  

Gânduri către sine însuși de Marcus Aurelius

Deși nu mulți dintre noi sunt fani ai filozofiei (cred că nu este suficient de bine predata în școli), orice om ar trebui să aibă în biblioteca lui acest volum scris de Marcus Aurelius. Mi-am îndreptat atenția către ea la începutul anului, atunci când am aflat mai multe despre stoicism și ce presupune el. Practic, această carte este o culegere de înțelepciuni scrise în anii 100. Ce este impresionant este aplicabilitatea și relevanța ideilor în secolul al XXI-lea. Iată un exemplu:

Când lucrurile care te înconjoară te constrâng, ca să zic așa, să te zbuciumi foarte tare, întoarce-te repede în tine însuți și nu-și ieși din ritm mai mult decât este necesar. Căci, odată cu întoarcerea continuă la armonie, vei fi mai stăpân pe aceasta.

Minimalism digital de Cal Newport

Minimalismul digital este o filosofie de utilizare a tehnologiei, în care aloci timpul petrecut în online unui număr redus de activități, aplicații, programe, device-uri alese în mod optimal. Acestea trebuie să îți aducă un plus de valoare, susținând lucrurile care îți plac. Cal Newport abordează atât dependența de telefon și social media, dar și cea legată de celelalte canale și servicii pe care le utilizăm. Cartea m-a motivat să fiu mai atentă la informația pe care o consum, dar mai ales la orele petrecute pe device-uri. Citește aici mai multe despre minimalism digital și relația cu device-urile.

O educație emoțională de Alain de Botton

O altă carte pe care nu ar trebui să nu o ai în bibliotecă este O educație emoțională. Acesta este o comoară care se citește cu pixul cu cu caietul alături. Dacă mă întrebi pe mine, aș introduce-o în programa școlară. Alain de Botton îți explică de ce ne comportăm în anumite feluri și ce înseamnă să fii o persoană matură la nivel emoțional. Într-o lume în care e rușine să plângi dacă esti bărbat, ori că în care ne e frică să ne exprimăm sentimentele față de cei din jur, lectura acestei cărți este mai mult decât necesară. Iată un fragment:

O personaă inteligentă emoțional știe că iubirea este o calitate, nu un sentiment, și că presupune încredere, vulnerabilitate, generozitate, umor și întelegere sexuală. O persoană inteligentă emoțional își alocă timpul necesar pentru a-și da seama ce îi conferă sens vieții sale profesionale și are încrederea și tenacitatea de a încerca să găsească un echilibru între prioritățile sale interioare și solicitările venite din partea lumii exterioare.

Clopotul de sticlă de Sylvia Plath

Sylvia Plath este prima autoare care a primit Premiul Pulitzer post-mortem. Descoperă aici o listă completă a cărților premiate cu Pulitzer și traduse la noi. Romanul semi-autobiografic Clopotul de sticlă descrie căderea psihică și o eventuală recuperare a tinerei Esther, în paralel cu propria experiență a autoarei, după perioada de spitalizarea din 1953. În a doua jumătate a secolului trecut, multe dintre femei s-au regăsit în opera ei, iar acesta este motivul pentru care cartea a devenit atât de cunoscută. Am scris aici mai multe despre carte.

Preaiubita de Toni Morrison

Preaiubita este romanul istoric, inspirat din realitate, care îți prezintă povestea unei mame afro-americane care decide să își ucidă cei patru copii pentru a-i scăpa de sclavie. Spiritul copilului ucis bântuie atât casa, cât și sufletele membrilor familiei, impiedicandu-i să uite perioada sclaviei, și distrugând fiecare fărâmă de umanitate rămasă în ei.

Toni Morrison a primit premiul Pulitzer pentru acesta carte în 1987 și premiul Nobel pentru literatură în 1993. Autoarea redă lupta negrilor în perioada sclaviei pornid de la o întâmplare reală. Cred că experința maternă ar face lectura și mai profundă, motiv pentru care eu voi reciti cartea. Află dacă e potrivită pentru tine de aici.

Umbra vântului de Carlos Ruiz Zafon

Încă de la prima noastră întâlnire Zafon m-a cucerti cu stilul lui de scriere. Din toate cărțile de ficțiune citite în 2021, aceasta este preferata mea. Umbra vântului este primul volum din tetralogie și este o carte exact atât de bună precum ai auzit. Carlos Ruiz Zafon spune povestea lui Daniel care descoperă lumea minunată a cărților după ce citește Umbra vântului, de Julian Carax. Da, avem de a face cu un roman într-un roman.

Daniel vrea să afle mai multe despre Julian Carax, iar aventura în care pornește este de o complexitate cum nu mi-am imaginat. Nu este o carte pentru copii, ci o carte pentru orice bibliofil. Cred că stilul latin este destul de prezent, romanul fiind un roman de dragoste, un roman polițist, o poveste de familie; peste toate, un roman scris meticulos. Abia aștept să citesc următorul volum.

Lizoanca

Lizoanca este prima carte scrisă de Doina Ruști citită de mine. Nu va fi ultima. Cartea prezintă povestea inspirată din realitate a unei fetițe de 11 ani abuzată de familie și de societate. La doar 11 ani Niță Eliza se prostituează pentru lucruri mărunte cum ar fi un croasant ori câteva ore in fața televizorului. Face asta atât de des, încât ajunge să ia sifilis, și să îl dea mai departe.

Ce este trist, e că Lizoanca este printre noi și că autoritățile și adulții din comnunitate nu fac mare lucru în acest sens. Este o carte de actualitate, destul de brutală, dar scrisă impecabil și pe care nu ar trebui să o ratezi.

Marile speranțe de Charles Dickes

Mi-am făcut curaj să citesc Marile Speranțe, dar încă nu mi-am făcut curaj să scriu despre ea. Clasicul roman atât de complex și de minuțios m-a impresionat prin modul în care este scris și în care conturează personajele și trăsăturile lor. Charles Dickens prezintă povestea lui Pip încă de când era un copil orfan și până la vremea când ajunge la maturitate. Călătoria lui prin viață este impresionant descrisă de autor. Nu aș putea să spun concret ce mi-a plăcut cel mai mult la carte, dar știu că m-a impresionat cum este prezentată fresca socială și cum se descrie psihologia umană.

Tu ce cărți preferate ai anul acesta ?

Pe mine mă găsești pe Instagram @citibila unde sunt activă zilnic și unde te astept să vorbim despre cărți. Dacă vrei să îmi scrii poți să îmi trimiți un e-mail la contact.citibila@gmail.com .

Pe data viitoare!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: